Bevalling

De bevalling is het moment suprême waarop je je tijdens de zwangerschap hebt voorbereid. Misschien heb je wat plankenkoorts en zie je er tegenop. Tegelijkertijd kijk je er vaak aan het einde van de zwangerschap naar uit.

Als het eenmaal begint
Ik ben de hele bevalling aanwezig. Vanaf het moment dat jullie mij nodig hebben tot een paar uur nadat het kindje is geboren. Waar het kind wordt geboren hangt af van jullie wensen en omstandigheden. Er zijn drie mogelijkheden: een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Dit laatste kan in een ziekenhuis of in een zogenaamd geboortehuis dat vaak in of bij een ziekenhuis zit. Bij een poliklinische bevalling ga ik met jullie mee naar het ziekenhuis of geboortehuis. Daar krijgen we een eigen kamer. Het medische team komt alleen als het nodig is en wij erom vragen. Als het tijdens de bevalling nodig is om de artsen erbij te halen dan blijf ik aan jullie zijde om jullie te informeren, te steunen en te begeleiden.

Indien het al tijdens de zwangerschap duidelijk is dat je onder medisch toezicht moet bevallen kan ik jullie als doula begeleiden. De artsen in het ziekenhuis zijn dan medisch verantwoordelijk voor de bevalling. Ik ben er in dat geval om jullie te steunen, helpen en bij te staan.

Bevallen in bad
Bij een bevalling in een geboortehuis of thuis kun je in bad bevallen. Dit heeft verschillende voordelen zoals:

  • De warmte van het water biedt je rust, ontspanning en is een heel goede pijnstilling
  • Je voelt je lichter door de opwaartse kracht
  • Je perineum wordt zachter en rekt vanzelf op (minder kans op inscheuren)
  • Je kind wordt in het water geboren, dus kan je het makkelijker zelf aanpakken

Tijdens de bevalling kan een bad op verschillende momenten prettig zijn. Het is dan ook niet zo dat je bij de eerste weeën in bad stapt en er twaalf uur later met een kind uit komt. Een bevalling is een proces van verschillende houdingen zowel in het water als daarbuiten.

Alle praktische zaken over het bevallen in bad, zoals huren of kopen van een bad en de voorbereidingen die moeten worden getroffen bespreken wij tijdens de consulten.